N O   W H E A T

 

 

 
warning: Creating default object from empty value in /home/bezpszenicy/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Sałatka z brokułami

Składniki
kilka liści sałaty masłowej
1/2 surowego brokuła
1 pomidor
2 cebulki dymki + szczypiorek
1/2 ząbka czosnku
oliwa z oliwek
sól morska

Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy jak najdrobniejsze brokułowe różyczki, posiekany w kostkę pomidorek, posiekaną cebulkę i szczypiorek. Zalewamy kilkoma łyżkami oliwy wymieszanej wcześniej z rozgniecionym czosnkiem, solimy do smaku.
 
Do tej sałatki spokojnie możemy dodać jeszcze startą na dużych oczkach surową marchewkę i pietruszkę, pokrojonego w kostkę świeżego ogórka, posiekać koperek i natkę pietruszki czy dorzucić ser typu feta.

Sałatka z pomidorów i papryki

Składniki
2 duże pomidory (malinówki)
2 czerwone papryki
1 mała cebula
oliwa z oliwek
sól morska
grubo mielony czarny pieprz

Pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Można wcześniej polać wrzątkiem i obrać ze skórki. Paprykę myjemy, pozbawaimy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. Całość mieszamy. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą morską i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako dodatek.

Sałata z sosem musztardowo-miodowym

Składniki
1/2 główki sałaty masłowej
1/2 musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka octu ryżowego
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej

Mały ząbek czosnku wyciskamy bezpośrednio do miski. Dodajemy 1/2 łyżeczki miodowej musztardy i 1 łyżeczkę miodu. Mieszamy. Dolewamy łyżkę ryżowego octu i sól. Mieszamy. Oliwę dodajemy stopniowo, powoli, po jednej łyżce. Całość mieszamy (ucieramy) na gładki sos. Sos można również robić w trochę inny sposób. Wszystkie składniki wlać jednocześnie do małego słoika i energicznie wymieszać.

Porwane liście sałaty masłowej mieszamy z sosem musztardowo-miodowym. Używamy jako obiadkowy dodatek.

Subskrybuje zawartość