N O W H E A T |
N O W H E A T |
|
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia ( przyznam, że do bulionu wykorzystałam tu eko kostkę warzywną Bio Oaza :)
Wrzucamy przepłukaną na sitku soczewicę, dodajemy łyżkę masła i gotujemy, aż ziarenka zmiękną. Wlewamy pomidorki i gotujemy przez chwilę. W sezonie pomidorowym zapominamy oczywiście o puszkach i używamy świeżych, mocno dojrzałych pomidorów.
Po krótkim zagotowaniu całość rozdrabniamy blenderem i przyprawiamy mielonym czarnym pieprzem lub chilli. Nie spodziewamy się zupy kremu :) Zupa zgęstnieje, kiedy dodamy makaron ryżowy.
Celule siekamy w kostkę. Ziemieniaki obieramy i również siekamy w niewielką kostkę. Soczewicę koniecznie przepłukujemy zimną wodą. Czerwona soczewica dość szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania (ale dla pewności sprawdźmy na opakowaniu :)
Pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek wrzucamy do garnka i lekko podsmażamy na łyżce masła. Obrane i pokrojone w kostkę warzywa (ziemniak, marchewka) dorzucamy do cebuli i czosnku, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Dynię dzielimy na części, pozbawiamy ziaren i obieramy z trwardej skóry. Tak przygotowaną kroimy na mniejsze kawałki. Dynię wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, dodajemy sól, curry oraz chilli i całość dusimy ok. 15-20 min. (uzupełniamy wodą, ale nie za wiele. Warzywa nie powinny być zanurzone, na oko potrzebujemy do 1 litra płynu).