N O   W H E A T

 

 

 
warning: Creating default object from empty value in /home/bezpszenicy/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Zupa z pomidorów i czerwonej soczewicy

Składniki
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
1/3 opakowana makaronu ryżowego (cieńkie niteczki)
1 łyżka masła
czarny mielony pieprz (zamiennie szczypta chilli)

Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia ( przyznam, że do bulionu wykorzystałam tu eko kostkę warzywną Bio Oaza :)
Wrzucamy przepłukaną na sitku soczewicę, dodajemy łyżkę masła i gotujemy, aż ziarenka zmiękną. Wlewamy pomidorki i gotujemy przez chwilę. W sezonie pomidorowym zapominamy oczywiście o puszkach i używamy świeżych, mocno dojrzałych pomidorów.
Po krótkim zagotowaniu całość rozdrabniamy blenderem i przyprawiamy mielonym czarnym pieprzem lub chilli. Nie spodziewamy się zupy kremu :) Zupa zgęstnieje, kiedy dodamy makaron ryżowy.

Żółta zupa z soczewicy

Składniki
2 średnie cebule
3 ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka curry
szczypta kurkumy
szczypta chilli
3 łyżki masła

Celule siekamy w kostkę. Ziemieniaki obieramy i również siekamy w niewielką kostkę. Soczewicę koniecznie przepłukujemy zimną wodą. Czerwona soczewica dość szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania (ale dla pewności sprawdźmy na opakowaniu :)

Zupa dyniowa z curry

Składniki
1 średniej wielkości dynia (lub 1/2 dużej)
1 ziemniak
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka curry
odrobina chilli
sól morska
gęsta śmietana

Pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek wrzucamy do garnka i lekko podsmażamy na łyżce masła. Obrane i pokrojone w kostkę warzywa (ziemniak, marchewka) dorzucamy do cebuli i czosnku, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Dynię dzielimy na części, pozbawiamy ziaren i obieramy z trwardej skóry. Tak przygotowaną kroimy na mniejsze kawałki. Dynię wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, dodajemy sól, curry oraz chilli i całość dusimy ok. 15-20 min. (uzupełniamy wodą, ale nie za wiele. Warzywa nie powinny być zanurzone, na oko potrzebujemy do 1 litra płynu).

Chłodnik

Składniki
2 pęczki botwinki
3 większe ogórki gruntowe
1 pomidor
1 mały pęczek rzodkiewek
mały pęczek koperku, pietruszki, szczypiorku
2 duże kubki jogurtu naturalnego (po 400ml)
4 gotowane jajka jedno na osobę
sól morska
sok z poł cytryny (ewentualnie łyżka octu winnego)
Subskrybuje zawartość