N O   W H E A T

 

 

 
warning: Creating default object from empty value in /home/bezpszenicy/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Falafel

Składniki
400g ciecierzycy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól (ok. 1 łyżeczki)
sok z 1/2 cytryny
ewentualnie pęczek posiekanej pietruszki
olej do smażenia (np. z pestek winogron)

Używamy suchych ziaren ciecierzycy. Wieczorem wsypujemy ciecierzycę do miski i zalewamy zimną wodą. Woda powinna pokrywać ciecierzycę nawet do10 cm, ponieważ ziarna znacznie zwiększą swoją objętość. Następnego dnia odcedzamy dokładnie ciecierzycę (zachować wodę z moczenia) i przekładamy do malaksera (blendera). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, poza olejem. Blendujemy grubo, a razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody z moczenia lub dodatkową porcją soku z cytryny. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. W rondlu rozgrzewamy olej do temperatury ok.

Babeczki z mąki ziemniaczanej

Składniki
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie: olejek migdałowy lub skórka z jednej cytryny

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dpsypać przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione i przestudzone masło i porządnie wymieszać. Można dodać kilka kropelek olejku np. migdałowego lub skórkę startą z jednej cytryny.
Ciasto rozlewamy do babeczkowych foremek i pieczemy w temperaturze 180oC około 30 min.

Kluski "śląskie" z dyni

Składniki
1 kg ziemniaków
0,5 kg dyni (bez skóry i bez pestek)
mąka ziemniaczana
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
czarny pieprz

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Dynię pokrojoną w kostkę możemy ugotować osobno, ale możemy też dodać ją do gotujących się ziemniaków, w momencie jak są już prawie miękkie i całość razem gotować do miękkości. Po ugotowaniu, lekko ostudzone ziemniaki oraz dynię, ubijamy tłuczkiem. Uklepujemy, dzielimy na cztery równe części. Jedną z części wyjmujemy, rozkładamy równomiernie na pozostałych ziemniakach i dyni, a w to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość ponownie ubijamy tłuczniem na gładką masę. Wyjmujemy z garnka.

Sałatka z makaronem ryżowym i świeżym ogórkiem

Składniki
1/2 opakowania makaronu ryżowego (cieńkie niteczki)
5 średnich świeżych ogórków
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Makaron zalewamy wrzącą wodą na 3-4 min. Następnie odcedzamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w poprzeczne słupki. koperek drobno siekamy. Ogórki i koperek mieszamy z ostudzonym makaronem ryżowym. Dodajemy majonez z wyciśniętym ząbkiem czosnku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatkę najlepiej wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Orzeźwiająco :)

Czekoladowe ciasteczka (gryczane) z malinami

Składniki
2 łyżki miekkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 szklanka mąki gryczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (np. Goplana)
1/2 opakowania serka mascarpone (ok.125g)
1 łyżeczka miodu (stałego)
maliny

Ciasteczka przygowowujemy wg przepisu, który już wcześniej się tu pojawił. Cynamon i imbir zastąpimy jednak startą gorzką czekoladą i ciacha czekoladowe gotowe. A więc:

Gofry ryżowe

Składniki
2 jajka
400 ml śmietany 18%
2 łyżeczki brązowego cukru
200 g mąki ryżowej
woda gazowana ( w rezerwie jak ciasto wyjdzie za gęste )
olej do posmarowania gofrownicy

Jajka ubijamy ze śmietaną i cukrem. Dodajemy mąkę ryżową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Jeżeli ciasto wyjdzie nam za gęste, dodajemy odrobinę wody gazowanej (najlepiej dolewać stopniowo i sprawdzać czy już osiągnęliśmy właściwą konsystencję).
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i pieczemy gofry. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 5-6 gofrów.

Zupa z pomidorów i czerwonej soczewicy

Składniki
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
1/3 opakowana makaronu ryżowego (cieńkie niteczki)
1 łyżka masła
czarny mielony pieprz (zamiennie szczypta chilli)

Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia ( przyznam, że do bulionu wykorzystałam tu eko kostkę warzywną Bio Oaza :)
Wrzucamy przepłukaną na sitku soczewicę, dodajemy łyżkę masła i gotujemy, aż ziarenka zmiękną. Wlewamy pomidorki i gotujemy przez chwilę. W sezonie pomidorowym zapominamy oczywiście o puszkach i używamy świeżych, mocno dojrzałych pomidorów.
Po krótkim zagotowaniu całość rozdrabniamy blenderem i przyprawiamy mielonym czarnym pieprzem lub chilli. Nie spodziewamy się zupy kremu :) Zupa zgęstnieje, kiedy dodamy makaron ryżowy.

Sałatka z brokułami

Składniki
kilka liści sałaty masłowej
1/2 surowego brokuła
1 pomidor
2 cebulki dymki + szczypiorek
1/2 ząbka czosnku
oliwa z oliwek
sól morska

Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy jak najdrobniejsze brokułowe różyczki, posiekany w kostkę pomidorek, posiekaną cebulkę i szczypiorek. Zalewamy kilkoma łyżkami oliwy wymieszanej wcześniej z rozgniecionym czosnkiem, solimy do smaku.
 
Do tej sałatki spokojnie możemy dodać jeszcze startą na dużych oczkach surową marchewkę i pietruszkę, pokrojonego w kostkę świeżego ogórka, posiekać koperek i natkę pietruszki czy dorzucić ser typu feta.

Klopsy jaglane w sosie z pomidorów

Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 mały korzeń pietruszki
mały kawałek selara
natka pietruszki
1/2 litra sosu pomidorowego
masło
sól morska
czarny pieprz

Szklankę kaszy jaglanej gotujemy w dwóch szklankach wody. Dobrze wcześniej kaszę podprażyć w suchym garnku (i wypłukać, jak bardzo chcemy pozbyć się zanieczyszczeń :)
Kaszę gotujemy trochę dłużej niż zalecenia na opakowaniu, aż kasza całkowice wchłonie wodę. Zestawiamy z ognia  i studzimy (ostudzona jest bardziej zbita i kotleciki lepiej się trzymają). Przyprawiamy solą, pieprzem.
Cebulkę siekamy w kosteczkę. Czosnek jeszcze drobniej. Marchewkę, pietruszkę i seler scieramy na tarce o dużych oczkach.

Kotlety jaglane z sosem cebulowym

Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
2 szklanki wody
3 średnie białe cebule
olej ryżowy
1/2 małej śmietany
sól morska
czarny pieprz

Szklankę kaszy jaglanej gotujemy w dwóch szklankach wody. Dobrze wcześniej kaszę podprażyć w suchym garnku (i wypłukać, jak bardzo chcemy pozbyć się zanieczyszczeń :)
Kaszę gotujemy trochę dłużej niż zalecenia na opakowaniu, aż kasza całkowice wchłonie wodę. Zestawiamy z ognia  i studzimy (ostudzona jest bardziej zbita i kotleciki lepiej się trzymają). Przyprawiamy solą, pieprzem.

Subskrybuje zawartość