N O   W H E A T

 

 

 
Gryczane ciasteczka imbirowe
W kategoriach: WEGETARIAŃSKIE, BEZ PSZENICY, BEZ GLUTENU, BEZ ORZECHÓW, BEZ SOI, CIASTA
Składniki:
2 łyżki miekkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 szklanka mąki gryczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( bez skrobi pszennej: Celiko, Bezgluten )
1 łyżeczka imbiru (w proszku )
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ja robię to w misce, silikonową łyżką-packą i nie brudzę łapek. Na początek wrzucamy miękkie masło, wbijamy jajko i wraz z cukrem mieszamy. Masa nie musi być jednolita. Proszek do pieczenia dodajemy do mąki gryczanej i mieszankę stopniowo wsypujemy do masy jajeczno-maślanej. Dodajemy przyprawy: imbir i cynamom. W rezultacie powinna nam powstać zagnieciona kula ciasta, którą następnie umieszczamy na 1 godz. w lodówce. Nie ma potrzeby owijania ciasta w folię, spokojnie można je włożyć do lodówki z całą miską :). Po godzinie ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Wałkujemy na 1/2 cm placek, z którego wycinamy okrągłe ciasteczka. Stolnicę można podsypać odrobiną mąki gryczanej. Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 15-18 szt. (wycinanych szklanką).

Spokojnie można tu użyć mąki gryczanej, którą zrobimy sobie sami. Wystarczy zmielić potrzebną nam ilość kaszy gryczanej i gotowe.