N O   W H E A T

 

 

 
Składniki
2 średnie cebule
3 ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka curry
szczypta kurkumy
szczypta chilli
3 łyżki masła

Celule siekamy w kostkę. Ziemieniaki obieramy i również siekamy w niewielką kostkę. Soczewicę koniecznie przepłukujemy zimną wodą. Czerwona soczewica dość szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania (ale dla pewności sprawdźmy na opakowaniu :)
W granku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło i na nim smażymy cebulkę. Kiedy zmięknie i lekko się zarumieni dodajemy pokrojone ziemniaki, posypujemy curry, kurkumą i chilli. Podsmażamy (kilka minut). Dodajemy przpłukaną czerwoną soczewicę i dolewamy wodę, tak ok. 2l (można mniej, a potem uzupełnić, jeżeli uznamy, że zupka wyszła za gęsta). Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie (aby zaoszczędzić czas możemy od razu zalać warzywa gorącą wodą). Doprawiamy jarzynką oraz solą.